Serbian Open 2019

  • Датум: 14. Јул  2019. године
  • Место: Балон Оранге Арена, Бездански пут бб Сомбор
  • Контакт: +381(0) 62 842 30 66
  • sbcspeeder@gmail.com
  • Youtube
  • Serbian Open 2019 Crossminton (1)
  • Serbian Open 2019 Crossminton (2)
  • Serbian Open 2019 Crossminton (3)
  • Serbian Open 2019 Crossminton (4)
  • Serbian Open 2019 Crossminton (5)

Шта је кросминтон?

Кросминтон (ранијих година познат као спид бадминтон) је у настао као алтернатива за бадминтон на отвореном простору, али се врло брзо издвојио као самосталан спорт. Спорт је измишљен у Немачкој 2001. године. Представља комбинацију тениса, сквоша и бадминтона. Рекети су врло слични рекетима за сквош, са краћом дршком и овалном главом, игра се на терену који одговара половини тениског терена само без мреже, а већина удараца и темпо игре одговара бадминтону. Првобитно је назван „схуттлебалл“ , а убрзо је промењен назив у „спеед бадминтон“, али је због негодовања међународне бадминтонске организације морао да избаци из употреба реч “бадминтон”, тако да се од 2016. године користи назив кросминтон. Користи лоптицу (спидер) која је сличног облика оној у бадминтону али од других материјала и нешто тежа (7 грама). Тежина спидера, изостанак мреже и брзина удараца чине ову игру изузетно занимљивом, и за играча и за публику. Спидер се код професионалних играча креће брзинама до 300 км/час и то спидминтон чини званично најбржим спортом са рекетом.

Терен се састоји од 2 поља облика квадрата, 5,5 x 5,5м која су удаљена 12,8м. По један играч (или по два у дублу) стоји у сваком пољу и покушава да убаци спидер у противничко поље. Меч се игра на два или три добијена сета, до 16 поена. Турнири се најчешће играју на шљаци или паркету, али се спидминтон може играти на било којој подлози (паркет, шљака, бетон, трава, снег, песак…) Званични мото кросминтона је „Анywхере, анyтиме“ што значи било где и било кад.

СБК „Спеедер“ основан је у фебруару 2013. године у Сомбору, након две године појединачних наступа сомборских такмичара на домаћим турнирима. Активно радимо на популаризацији нашег спорта код младих, гостујемо у разним радијским и телевизијским емисијама, и објављујемо резултате у локалним новинама. Учествујемо у сомборским манифестацијама које промовишу културу, туризам и спорт. Тренинзи су до сада увек били бесплатни, па се, осим деце, често и родитељи укључују у тренинге, чак и такмиче за нас.

Од самог почетка постојања, већ четири године заредом, наш клуб је организатор међународног турнира Сомбор Опен ранга 250 поена на међународној ранг листи. Обично су нам гости суседне земље, Хрватска и Мађарска, чему доприноси и географски положај Сомбора.