10. Jazz Фетивал

  • Датум: 19. и 20. јун 2020. године
  • Место одржавања: Атрију Хотела „Интернацион“ и Салаш „Седам дудова“
  • Организатор: Удружење грађана „Зелени град“
  • Контакт: +381 64 896 00 25
  • www.greentownfest.com
  • Jazz Festival Sombor 2
  • Jazz Festival Sombor 3
  • Jazz Festival Sombor 4
  • Jazz Festival Sombor

Istorijat festivala

Prvi GREEN TOWN JAZZ FEST održan je u Somboru juna 2011 god. U bašti bowling centra Bowlingstones Sombor. Ideja se rodila iz prijateljskog odnosa jednog od najvecih Srpskih jazz muzicara Aleksandra Duina i potencijalnog ljubitelja jazza Branka Vučkovića koji su osmislili i našli načina kako da finansiraju prvi Somborski jazz fest. Koncept je baziran na predstavljanju jazz kao umetnosti Somborskoj publici gde mladi školovani muzičari mogu da predstave svoje izvodjenje svetskih jazz standarda a i svoje autorske muzike a ujedno gde iskusni jazz muzicari mogu prikazati svoja virtuozna dostignuća, i svoju autorsku muziku. U osnovi bazirani na jazz muzičare iz Vojvodine sa gostima iz Srbije i sveta. Da bi ideja pokretanja jazz festa u Somboru stala na noge i zaživela potrudio se i tadašnji direktor kulturnog centra Laza Kostić Sombor Mihailo Nestorović koji je prepoznao kvalitet i budućnost ovog festa i svesrdno pomogao njegovo pokretanje. U oranizacionom timu je od prvog dana i Darko Sadžak koji i oficijelni fotograf festa i koji ovekovecio sve dosadasnje manifestaije. Omladinu je zastupao Srdjan Maricic koji je kasnije tezeci novom zvuku organizovao Terminal festival.A nezavisna produkcija u Laganom ritmu jazza pratila je sva zbivanja. Na prvom trodnevnom Gren Town jazz festu preko 1000 Somboraca je uživalo u jazz standardima autorskoj muzici mladih stvaralaca.U naslovu Fest a ne Festival zato što žanrovska šarolikost koja počiva na osnovama džeza protkana autorskom muzikom i slobodnim izvedbama treba autore i publiku da oslobodi i dopusti im maximalno uživanje u ukupnom vizuelno muzičkom dogadjanju. Da ovaj festival ima pravi koncept dokazali su najmladji sareni vokali pod dirigentskom palicom Marije Hajnal,koji su otvorili prvi Green town jazz fest a zatim su nastupali Voja Savkov Jazz Classic (Novi Sad), Jazz Unlimited (Sombor), Aleksandar Dujin Orchestra & Nevena Reljin (Novi Sad), Drgi dan otvorio je So Jazz (Sombor),a Radomir Raša Vasiljević – Six strings and a piece of wood,je predstavio novi autorski program dok je veličanstveni omladinski Bid Band Novi Sad,je zatvorio drugi dan. A treci dan zbog kiše izvodjači I publika su napunili Bowling centrar a predstavili su se Mešoviti orkestar „Amadeus” (Sombor) i Lazar Novkov & Frame Orchestra (Novi Sad). Aleksandar Dujin Orchestra je zavrsio prvi Green town jazz fest. Sve ukupn izgledalo je veličanstveno I nestvarno za prvi jazz fest održan u Somboru.

Veliko interesovanje I odlična atmosvera su doprineli da organizatori urade I DRUGi Green Town Jazz fest I on se odigrao 22., 23. i 24. juna u bašti Bowling centra Bowling stones.Sve u okviru Somborskog leta jedna nedelja posle velikog Pozorisnog maratona. Kao uvod u drugi feest u galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“, otvarena je izložba autora Spartaka Dulića iz Subotice A u odličnom ambijentu baste Bowlingstones predstavljena je „Ponekad u osam“, jugoslovenska džez muzika od 1938. do 1990., zatim „OSSA JAZZ QUARTET“ iz Novog Sada i „JAZZ BOND“ iz Sombora. U subotu, 23. juna nastupaju „MAJAMISTRY TRIO“ Novi Sad, „MARJANOV MIODRAG KVINTET“ iz Subotice i „JAM FACTORY“ Zrenjanin, a na organizovanom jam seasunu pojavio se Apatinac Dusan Vukmirovic jedan od istaknutih Berkly djaka. A u nedelju 24. jun, Miroslav Stoisavljevic je predstavio „KUD GITARA“ Sombor,sa svetskom muzikom a „MORAITIKA“ Novi Sad predstavila je svoju autorsku muzikom „JAZZ CLASSIC“ sa Svetlanom Paladom je demonstrirao izvrsno izvodjenje jazz standarda. Nakon velikog uspeha I Drugog Green town jazz festa Opstina Sombor je prepoznala kvalitet I podržala organizaciju TREĆEG Green town jazz festa. Organizator je to konceptualno iskoristio I prvi dan izmestio dešavanja na platou ispred Županije,sa ciljem još ubdljivije medijske prezentacije jazza u Somboru I stvaranja ambrijenta velikih dogadjanja lociranih ispred somborske županije. Treci fest otvorio je mali Big Bend Srednja muzička škola iz Subotice.Zatim je nastupio Svetski a naš bend sa vrhunskim zvukom niški sastav Eyot. A pravu rapsodiju jazza doneo je Veliki Novosadski big bend sa Tijanom Bogićević vokalom. Drugi dan publika je vracena u baštu Bowling centra a nastupali su Zamalo Džezzeri bend ssačinjen od muzičara iz Sombora i Apatina, Jazz Unlimited (Sombor/Subotica), Nemanja Zlatarev & Funktastic Coalition (Novi Sad) i My Jazzway (Novi Sad)

Kao najava trećeg Green town jazz festa organizatori su doveli , na obnovljeni plato ispred Županije američki „Big bend“ – „Jazz Elmhurst college orchestra“ iz Čikaga,

Sa programom džez standarda a pored Sombora, gosti iz Čikaga su nastupali i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.Atmosvera I dobrodošlica u Somboru je oduševila goste I usledio je dogovor da se usklade termini I da Jazz Elmhurst college orchestra nastupa na narednom Green town jazz festu.

ČETVRTI GREEN TOWN JAZZ FEST je otvoren premijernom izložbom MATISSE JAZZ u galeriji kulturnog centra a na platou ispred zgrade Županije nastupali su Orkestar muzičke škole Petar Konjević, Aleksandar Bahun Quartet a program su nastavili najavljeni gosti iz SAD vličanstveni čikaški Elmhurst College Orchesta a nakon njih veče je zatvorio Vasil Hadžimanov Band. Publika na platou ispred gradske kuće je bila oduševljena. Drugog dana fest je otvorio Putnik u Tramvaju, a posle njih su nastupali Tanja Senić Septet, Hat Matters I Aleksandar Duin orchestra sa posenim autorskim programima.

Za PETI Green town jazz fest organizatori su promenuli mesto održavanja program koji se očekivao I dešavanja izmestili u na bini u Kabareu produžili za jedan dan tako da je prvo nastupao najmladji Somborski jazz sastav učenika osnovne muzičke škole sa jazz standardima a zatim iskusni somborski sastav „Jazz Bond”, a posle njih Vladana Marković, sa pratecim sastavom. Drugog dana „Green Town Jazz Festa” nastupao je „Duo Dharma”,(Subotica) svojom autorskom muzikom. Posle njih „JazzSence”, kvintet sastavljen od poznatih džez muzičara i članova Big Benda Radio-televizije Srbije. Drugo veče je zaključio Onder Fokan i Batu Saliel, dvojac iz Istanbula, koji je u svojoj muzici spojio džez muziku i tradicionalne turske tonove. Treći festivalski dan obeležila je brazilska bossa nova, u izvedbi beogradskog kvinteta „Luz Azul”, Drugi subotnji sastav bio je „Naked” za koje je karakteristična mešavina muzičkog nasleđa Balkana sa sving i džez tonovima. Zvezda poslednje večeri, ali i celog Petog Green town jazz festa je bila poznata američka umetnica Akua Naru, koja se publici u Srbiji predstavila prvi put. Akua

Naru svojim jedinstven načinom spajanja hip-hop sa džez i soul zvucima, odu[evila je mladju Somborsku publiku I mnoge mladje ljubitelje ove vrste muzike iz okolnih mesta pa I zemalja.

Nakon petog uspešnog ali konceptualno odstupajućeg Green town jazz festa organizatori su odlučili da se vrate prvobitnom konceptu promocije jazza kao umetnosti I spajanjem lokalnih mladjih umetnika željnih predstavljanja i dokazivanja, pred publikom I izvodjenja iskusnih jazz majstora koja plene publiku svih uzrasta. Na šestom Green town jzz festu održanom na Trgu Koste Trifkovća prvi put se pojavio somborski omladinski jazz big bend Giant Little Steps, koji je osnovan pri GKUD „Ravangrad Sombor sa uvežbanim programom gde su iskusni muzičari podržali učenike muzičke škole I dokazali da jazz muzika u Somboru ima I svoje mlade obožavaoce. Sastav su činili : Boris Đurković, Oliver Đurković – alt saksofon, Nenad Gvozdenac – truba, Arsen Pejin – truba, Dušan Veselinović – truba, Helena Vasiljević – flauta, Ištvan Varadi – trombon, Ilona Janović – klarinet, Stefan Rakić – klavir, Ferenc Fridrih – bubanj i Robert Sič – kontrabas. Nakon toga nastupili su iskusni The hat Matters predvodjeni Rafael Juhas – klavir, sa gostima Szlako Cynthia, Jaser Badawi i Bunford Gabor. „Qvantum Field“ Novi Sadu iskusni jazzeri predvodjeni Vojislav Savkov – tenor saksofon A veče je zatvorio Aleksandar Dujin Orchestra & Vanja Manić Matić Drugog dana festa publika je podržala mladi sastav somborskih učenika srednje muzičke škole Long Play, a zativ Beogradske jazz sastave Milan Petrović Kvarteta i Kvarteta Vlade Maričića.

Za sedmi Green town jazz fest organizatori su zamoljeni većim brojem učesnika I publike vratili dešavanja u baštu bowling centra Bowlingstones kao najava festa nastupio je brazilski jazz umetnik Adriano koji je posetio I i muzičku školu „Petar Konjović“ i razgovarao sa učenicima .Po drugi put je Predstavio svoju autorsku muziku zvanu samba rok.

Na Sedmom Green town jazz festu Iskreni ljubitelji jazza su dve večeri uživali u predivnoj muzici i izuzetnom ambijentu Letnje bašte Bowling centra Bowlingstones. Jedinstvena jazz atmosvera I vrhunski izvodjači doprineli su potpunom užitku. Tako da su organizatori dobili velike pohvale zbog vraćanja celokupnih zbivanja u baštu Bowlingstonesa. Sombordki orkestar Amadeus muzičke škole Petar Konjevic je otvorio fest, prvi put nastupao na otvorenom prostoru oduševio publiku i dobio zaslužene aplauze. ADO ADO Iskusni jazz muzičari iz Beča su predstavilu svoju autorsku muziku koja je takodje oduševila publiku a Nevena Reljin sa prijateljima je u latino ritmu uz ovacije publike zavrsila prvo vece. Drugo veče festa otvorili su momci sa beogradske jazz akademije Nikičić Cvetkovic quartet i dokazali vredan rad na akademiji.The Hat Metters & Milena Jančurić su zasluženo pobrali najviše aplauza publike drugog dana dok su gosti iz Rumunije Jazzybit profesionalno predstavili svoju autosku muziku sa kojom su nasrupali na najznačajnijim evropskim jazz fesivalima uključujući I Exit festival. Veliki broj posetilaca iskrena vrhunska muzika i odličan ambijent dokaz su da je Green town jazz fest postao tradicija somborskih muzičkih dešavanja.