Меморијал „Јован Ђуран“

  • Датум: 29. јун 2019. године
  • Место: Помоћни терен ФК „Жак“, Сомбор
  • Организатор: Коњички центар „Панонски топот“
  • Контакт: +381(0)25 420 238; +381(0)63 552 397
  • panonski.topot@gmail.com
  • http://memorijal.djuran.co.rs/
  • Memorijal Jovan Đuran
  • Memorijal Jovan Đuran

Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран”, биће одржан 14. пут.

XII Меморијал „Јован Ðуран” и Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве заказани су за суботу, 24. јуна у 14 часова на помоћном терену ФК „ЖАК”. Меморијал се одржава у част познатог сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чије занатско умеће се граничило са уметношћу, па је опрема за коње из његове радионице стигла чак и до двора британске краљице Елизабете ИИ. Његови радови су одлазили у ергеле Ðаково, Липик, Бриони, и у иностранство – Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље. Први Меморијал „Јован Ђуран” организован је 2006. године у ергели Келебија, на предлог Вјекослава Пападопула, председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије.

Овогодишњи меморијал добија и нови сегмент. Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине одлучио је да у Сомбору организује Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве.Пријављена су 44. такмичара са својим запрегама из целе Србије.Такмичари долазе из Груже, Обреновца, Петроварадина, Јабуке, Пећинаца, Зрењанина, Келебије, Црвенке, Ченеја, Кањиже, Стапара, Куцуре и први пут такмичар из Сомбора Михаљо Антунић.

Такмичење за пехар Меморијала „Јован Ðуран” одржава се у категоријама сениори, јуниори и деца у вожњи двопрега кроз чуњеве, као и првенство Војводине је, које има и додатну дисциплину за сениоре: вожњу четворопрега.

Круна целога дана је ревија традиционалних фијакера, а најављен је долазак и реплике кочије краљице Елизабете II, израђена у радионици мајсора Слепчева из Ченеја.

Организатор такмичења је Коњички центар „Панонски топот”, а координатор манифестације је Никола Ðуран, син и настављач сарачког заната Јована Ђурана.

Покровитељи XII Меморијала „Јован Ђуран” су Град Сомбор и Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Помоћ у орагнизацији манифестације пружили су и многобројни сомборски привредници.

Жеља чланова Коњичког центра „Панонски топот“је да се овај Меморијал и у будуће, сваке године одржава у Сомбору, јер је то  мајстор- Јованов град, ту су његови потомци и наследници, ту су његови радови, и сећања свих оних, који су га познавали.