Ko je Malvina Hofman?

Request was denied for some reason.
  • Ko je Malvina Hofman 1
  • Ko je Malvina Hofman 2

U Gradskom muzeju Sombor, u četvrtak, 10. maja 2018. godine u 18.00 časova biće otvorena izložba „Ko je Malvina Hofman?“ autora Vladimira Čeha, publiciste i osnivača Instituta za istoriju oglašavanja u Beogradu. Izložba je posvećena jednoj od najpoznatijih američkih vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji.
Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vido ratnog srpskog reportera Milivoja Igrutinovića inspirisala je Malvinu Hofman za čuveni plakat „Serbia needs your Help“. Isti motiv je koristila za razglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci kao i za skulpturu Sv. Franje, koja se danas nalazi ispred bolnice Mejo u Ročesteru.

Na izložbi su prvi put javno prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu. U virtuelnoj realnosti predstavljena je skulptura Sv Franje i na temelju nje urađena bista uz pomoć 3D štampača.
Izložba je do sada bila postavljena u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a biće prikazana i u drugim gradovima u Srbiji.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada SAD u Beogradu.

Izložba se može pogledati do 23. maja 2018. godine.

Dobro došli!