Vino i gitare

  • Datum: 20. oktobar 2018. godine
  • Vreme: 20 časova
  • Mesto: Narodno pozorište Sombor, Trg Koste Trifkovića, Sombor
  • Organizator: Marko Žigmanović, „Markoton“ Subotica
Vino i gitare - plakat

Ideja koncerta „Vino i gitare“ je da se svake godine, sredinom oktobra kroz koncert kvalitetne zabavne muzike ispunjava misija povezivanja umetnika iz regiona i da u budućnosti koncert prevaziđe okvire gradova i postave poznat i priznat širom regije.

U prethodne tri godine koncert „Vino i gitare“ održavani su u Subotici, u svečanoj sali Skupštine grada. A od ove godine u krugu koncerta su i Sombor i Novi Sad. Repertoar koji se izvodi sastoji se od pesama koje su nastale pre više decenija, zabavnog su karaktera i publika ih se rado seća. Obzirom da se na koncertu izvode stare numere, tu dolazimo i do vina. Stara pesma, kao staro vino – što starija to bolja – ideja je kojom su se vodili organizatori. Ideja je da se nakon koncerta predstave vina koja se proizvode u lokalnoj sredini i na taj način upotpuni ugođaj publike, učesnika te namera organizatora.

Svake godine koncertu podršku pružaju umetnici kako iz Subotice tako i iz regiona. Koncert ima svoj orkestar a svako od učesnika izvodi dve ili više kompozicija. Tradicija je da na orkestru nastupi i tamburaški sastav, kao i klapa iz nekog od primorskih mesta iz Republike Hrvatske.