Serbian Open 2018

Request was denied for some reason.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Poster

Treći put će organizator masters turnira serije 500 bodova biti somborski SBK „Speeder“, a nastupiće 65 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Češke i Slovačke. Aktuelni svetski broj jedan i evropski prvak, Čeh Petr Makrlik braniće titulu osvojenu prošle godine, a nastupiće još nekoliko osvajača svetskih i evropskih medalja.
Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 8:30, a prvi mečevi počinju od 9 časova, ulaz je slobodan.

Šta je krosminton?

Krosminton (ranijih godina poznat kao spid badminton) je u nastao kao alternativa za badminton na otvorenom prostoru, ali se vrlo brzo izdvojio kao samostalan sport. Sport je izmišljen u Nemačkoj 2001. godine. Predstavlja kombinaciju tenisa, skvoša i badmintona. Reketi su vrlo slični reketima za skvoš, sa kraćom drškom i ovalnom glavom, igra se na terenu koji odgovara polovini teniskog terena samo bez mreže, a većina udaraca i tempo igre odgovara badmintonu. Prvobitno je nazvan „shuttleball“ , a ubrzo je promenjen naziv u „speed badminton“, ali je zbog negodovanja međunarodne badmintonske organizacije morao da izbaci iz upotreba reč “badminton”, tako da se od 2016. godine koristi naziv krosminton. Koristi lopticu (spider) koja je sličnog oblika onoj u badmintonu ali od drugih materijala i nešto teža (7 grama). Težina spidera, izostanak mreže i brzina udaraca čine ovu igru izuzetno zanimljivom, i za igrača i za publiku. Spider se kod profesinalnih igrača kreće brzinama do 300 km/čas i to spidminton čini zvanično najbržim sportom sa reketom.

Teren se sastoji od 2 polja oblika kvadrata, 5,5 x 5,5m koja su udaljena 12,8m. Po jedan igrač (ili po dva u dublu) stoji u svakom polju i pokušava da ubaci spider u protivničko polje. Meč se igra na dva ili tri dobijena seta, do 16 poena. Turniri se najčešće igraju na šljaci ili parketu, ali se spidminton može igrati na bilo kojoj podlozi (parket, šljaka, beton, trava, sneg, pesak…) Zvanični moto krosmintona je „Anywhere, anytime“ što znači bilo gde i bilo kad.

SBK „Speeder“ osnovan je u februaru 2013. godine u Somboru, nakon dve godine pojedinačnih nastupa somborskih takmičara na domaćim turnirima. Aktivno radimo na popularizaciji našeg sporta kod mladih, gostujemo u raznim radijskim i televizijskim emisijama, i objavljujemo rezultate u lokalnim novinama. Učestvujemo u somborskim manifestacijama koje promovišu kulturu, turizam i sport. Treninzi su do sada uvek bili besplatni, pa se, osim dece, često i roditelji uključuju u treninge, čak i takmiče za nas.

Od samog početka postojanja, već četiri godine zaredom, naš klub je organizator međunarodnog turnira Sombor Open ranga 250 poena na međunarodnoj rang listi. Obično su nam gosti susedne zemlje, Hrvatska i Mađarska, čemu doprinosi i geografski položaj Sombora.